lauantai 10. marraskuuta 2012

Terveellistä ruokaa Briteissä

Britteihin muuttaessa saattaa paikallinen ruokakulttuuri tuntua todella raskaalta. Saarivaltion suurimpia suosikkeja on uppopaistettu kala, ja arkiruokana usein pitsa, pikaruoka, burgerit, chips eli ranut ja todella raskaat makeat jälkiruoat. Aika moni todella perinteinen ruoka pitää perujaan sota-ajalta jolloin raaka-aineiden saatavuus rajoitti kaikkea. Raskaan ruoan tarkoitus oli saada kaikille vatsa täyteen. Lapsille syötettiin vaikka riisipuuroa ennen varsinaista ateriaa.

Nykykulttuuriin kuuluu suuri määrä pikaruokaa ja aika suuri osa briteistä syö suurimmaksi osaksi noutoruokaa. Moni karsastaa kasviksia ja on muutenkin aika kokeiluhalutonta uusien ruokaelämyksien suhteen. Sitten on taas se osa väestöstä joka on äärimmäisen tietoinen ruoasta ja ostaa pelkkää luomua. Ääripäiden kanssa siis eletään.



Ehkä parhaita asioita brittiläisessä ruokakulttuurissa, ainakin meillä Lontoossa, on raaka-aineiden saatavuus ja valikoiman valtavuus. Kasvisten, hedelmien ja marjojen valikoma, saatavuus ja hinta on loistava. Sensonkeja seurataan tarkkaan ja kausituotteet ovat hyvinkin edullisia.
Lähikaupoissakin suuri valikoima kansainvälisiä ruoka-aineita ja erkoiskauppoja löytyy aina. Varsinkin itämaiset ruokakaupat on aarreaittoja edullisine mausteineen, jogurtteineen, suurine valikoimine kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä, yrttejä ja kasviksia.
Tummaa leipää saa joistain leipomoista, sitä voi varastoida pakkaseen tai tehdä itse kotona. Välipalavaihtoehtoina helposti saatavilla kasvistikkuja, muslipatukkaa ja pähkinöitä, niiden ainaisten perunalastujen ja suklaan sijaan. Ja näitä saa ostettua ihan perus kahviloista.
Terveellistä proteiinia saa tietty kalasta. Kalakauppiaita on ainakin kauppakeskuksien lähellä joka kulmalla, kysele mikä on hyvää tänään ja kysäise samalla vinkit maustamiseen tai valmistustapaan.



Ulkonasyömiseen on Lontoossa valtavasti vaihtoehtoja. Monet ketjupaikoista kannattaa jättää väliin ja etsiä jotain jännempää. Keskustassa on esimerkiksi paljon kiehtovia pieniä Japanilaisia ja kasviravintoloita, ja monet tavallisetkin ravintolat ovat alkaneet keskittyä terveellisyyteen keveyteen. Useimmilla on useita kasvis tai kevyt annoksia.Terveellisyyden kulttuurista kertoo myös lukuisat uudet lounas paikat joiden ideana on tarjota pelkästään jotain kevyempää ja raikkaampaa vaihtoehtoa sille perus lounas kolmiovoileivälle. Varsinkin cityssä on näitä paikkoja joka kulmalla.
Valitse ravintolassa omat lisukkeet. Jätä lautaselta pois ranut, yorkshire vanukkaat ja valkoinen pasta. Pyydä tilalle salaattia tai kasviksia. kasviksia voi pyytää ilman voita ja suolaa. Ravintolassa voi kannattaa korvata oliiviöljyllä.

Briteissä, kuten siis kaikkialla muuallakin, omaan syömiseen vaikuttavat omat valinnat, ja täällä ainakin vaihtoehtoja on runsaasti!





5 kommenttia:

  1. Kiitos toiveiden toteuttamisesta! Aivan ihana tuo valokuva, jossa taustalla lippukuosinen sohva ja pöydällä "roskaruokaa" ja skumppaa :).

    Tiedän, että sinulla on blogiin kirjoitettavana paljon omia juttujasikin, mutta jos joskus iskee ideapula ja haluat käyttää blogiasi infokanavana, laitan pari lisäjuttutoivetta :)

    Jos Englannissa ei omista omaa autoa, millaista julkista liikennettä siellä on tarjolla ja mihin hintaan?

    Kun ja jos paikallisiin tutustuu, millaista on kolmekymppisten aikuisten sosiaalinen elämä? Onko se todellakin sitä pubissa notkumista?

    Entä oletko törmännyt arvoihin, toimintatapoihin tai puheenaiheisiin, joista olisi syytä vaieta tai jota ei kannata tuoda esiin?

    Mitä jos haluaa paeta suurkaupungin sykettä ja haluaisi luontoon, hiljaisuuteen ja englantilaisuuden juurille, mitä suosittelisit?

    Nautinnollista marraskuuta! Täällä Suomessa sataa niin paljon nytkin, että ero ei varmasti tule olemaan suuri kun sinne saarille tupsahdan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos anonyymi!
      Mihin päin Englantia olet muuttamassa?
      Vastaan näihin parhaan kykyni mukaan heti vaikka tuossa joululomalla!

      Poista
  2. Olen itse kanssa positiivisesti yllättynyt Lontoon ruokatarjonnasta, mielikuva englantilaisesta ruuasta on nimittäin jostain syystä kehno. Mutta vaihtoehtoja on, kuten mainitsitkin, lukuisia ja tähän mennessä emme ole vielä syöneet "huonossa" ravintolassa.

    VastaaPoista
  3. Sulla on tosi samoja ajatuksia kuin mullakin jenkkien ruokakulttuurista. Mä olen kyllä löytänyt täällä tosi hyviä vaihtoehtoja roskaruuan tilalle, vaikka joskus kiusaus mennä syömään halpoja pizzoja ja hamppareita onkin aika suuri :D

    VastaaPoista
  4. ruokaostoksia tehdessä usein ärsyttää että kaikki roska ja halpamättö on puoli ilmaista, kun taas kunnon raaka-ainesta saa maksaa maltaita. Kaikkea saa valmiina mutta ilman mitään sisältöä. Onneksi joskus saa hedelmiä ja kasviksia edullisesti..
    Ja välillä pitääkin herkutella! :D

    VastaaPoista