torstai 23. helmikuuta 2012

Leipää ja voita


Se on siis Bread and Butter Pudding. Leipä ja voi jälkiruoka. Meillä töissä se tehdään briossista ja väliin laitetaan karamellisoitua banaanivanukasta ja tarjoillaan Earl Grey kermavaahdon kanssa. Tykästyin tähän versioon nin paljon että oli pakko ite kotona yrittää tehdä jälkkäriä. Ensimmäisellä kerralla tein kuitenkin ihan  perusversion. 


Käytin Nigella Lawsonin reseptin pohjaa:

3 munaa
3rkl sokeria
2,4 dl maitoa 
2,4dl kermaa
0,5 tl vaniljaesanssia
1 paketin paahtoleipää
50g voita
rusinoita uitettuna Marsalassa
ja tarjoituna vaniljakastikkeen kanssa

Koko juttu on helppo tehdä: leipä saa olla hiukan vanhentunutta. Palaset paahdetaan, sitten voidellaan ja asetellaan uunivuokaan. Sekaan ripotellaan rusinat ja päälle kaadetaan maito-muna seos.
Mitä Nigella oli unohtanut mainita oli että maito-muna seosta kannattaa maustaa kanelilla tai muskottipähkinällä. 

Pohja hyytyy pehmeäksi ja pinta jää mukavan rapeaksi. Lukuunottamatta palaneita rusinoita joita en tajunnu piilottaa pinnan alle.


Oli ehkä vähän liian täyttävä setti. Sain jälkiruokahalvauksen.



Viikoloppuna käytiin kattomassa Adam Riches stand up esitys sohossa mikä oli huippu hauska. Mies huuti tunnin suoraan pienessä teatterissa, metsästi liskoja, ampui yleisöä vesipyssyillä ja pelasi tennistä. Nauroin tunnin putkeen. Olihan se erilaista ku Steward Lee älykköhuumori.

Lauantaina saatiin uus hella, ku vanhasta kaks keittolevyä jo sano POKS. 

Sunnuntaina käytiin National Portrait Galleryssä Lucien Freadin näyttelyssä, joka oli tupaten täynnä. 


Lontoossa paistaa aurinko täysiä ja on 15 astetta lämmintä. Helmikuussa. Mahtavaa.

3 kommenttia:

  1. Heip Lontooseen! Mahtava blogin ulkoasu, täytyy sanoa. Sinulla on myös riemastuttava ja eteenpäin sujuvasti rullaava tyyli kirjoittaa ja kaikin puolin kiinnostava elämäntilanne. :) Jään kiinnostuneena seurailemaan miten elämänne lähtee alkuun täällä saarivaltiossa, miten tarjoilijan työ eroaa täällä ja Suomessa ja millaisia kohtaamisia ja kokemuksia kohdallesi tuleekaan :) Englanti on yllätysten maa, hyvässä ja pahassa! Olen itse junailemassa Lontooseen torstaina täältä Bournemouthista Lähetystövierailulle Kengigton Gardeniin. Joskus oikein ärsyttää äydä Lontoossa, kun siellä herää auttamatta aina ajatus: Miksi, voi miksi en tullut opiskelemaan Lontooseen?! :)

    No mutta täälläkin ihan hyvä. T-paita kelit alkavat jo olla parhaimmillaan ja kevät tekee tuloaan. Asiasta seinään; minäkin bongasin tuon bread&butterin ohjeen kun kokosin blogiini brittireseptejä. Ei ole kyllä tullut vielä itse maistettua mokomaa. Wikipedian mukaan se taitaa olla maineeltan sellainen entisajan köyhälistön ruoka, vähän niin kuin Suomessa köyhät ritarit :) Täytyisi kyllä maistaa joskus. Valmistetaanko tuota tosiaan ihan kahviloissa!?

    Mukavaa maaliskuun alkua sinne pääkaupunkiin! Jään ehdottomasti seurailemaan.

    VastaaPoista
  2. hei!
    Kiitos mahtavasta palautteesta. Ensimmäiset kuusi kuukautta Lontoossa on vaan vilahtanut ohi, eikä vielä oo tarvinnu katua muuttamista vaikka Helsinkiä onkin ikävä. Lontoon älyttömimpiä puolia on tietty hirveet ruuhkat, ihmisten paljous ja kamalat vuokrat. Muutenkin kaikki maksaa aika paljon, esim julkinen liikenne. Silti se että asuu Lontoossa on elämys sinänsä.
    Äiti mua jo tossa valaisiki että suomessaki tehdään samanlaista ku bread and butter pudding eli leipävanukasta. Äiti teki sitä kuulemma kovasti joskus 70-luvulla ja laitto hilloakin väliin.
    meillä töissä, ravintolassa joka on törkeästi ylihinnoiteltu, tarjotaan brittiläistä retro comfort foodia, joten myös bread and butteria, tosi meillä se tehdään briossista ja tarjoillaan earl grey kerman kanssa. siitä on lyhyessä ajassa tullu yks meidän suosituimpia jälkkäreitä.

    anyways. hauskaa kevättä ja kuulumisiin!

    VastaaPoista
  3. Oi voi, tuli nälkä kun luin vastausviestisi :P Missäs päin teidän kahvila sijaitsee? Voisinpa tulla yllätysvierailulle pääsiäisen alla kun lähden lomille Suomeen. Köh, tarjoilijallahan on tietenkin oikeus pistää kunnon alennukset "tutuille" ja "puolitutuille"? ;)

    VastaaPoista