sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Tölkkiherkku

Suomessa kun on töissä sunnuntaisin tai pyhäpäivisin niin siitähän saa korvausta. Tuplapalkka sunnuntaisin on jokaisen tarjoilijan sydäntälämmittävä pelastus. Sen takia aika moni ravintola onkin kiinni sunnuntaisin. Aikaisemmin Helsingissä Töölönrannassa oli sunnuntaisin vaan brunssi mikä tarkotti nopeaa kuuden tunnin pyrähdystä. Edellinen työpaikka Savoy oli mukavasti kiinni sunnuntaina, mikä oli aina viikonlopun pelastus. Mitä pyhäpäiviin tulee niin oon aina ollu sellasessa paikassa töissä ettei oo tarvinnut koskaan olla töissä jouluna ja uutena vuotenakin vaan alkuiltaan asti. Mikä on ollu aivan mahtavaa.

Täällä sitten taas sunnuntai ei oo enää mikään pyhäpäivä. Monet ravintolat on auki ihan normaalisti, ehkä menee vaan tunnin aikasemmin kiinni. Ravintolatyöntekijöillä on usein kiinteä vuosipalkka, joten sunnuntaista ei saa mitään ylimääräystä hyvitystä. Ja kaikki pyhäpäivät isoimmat paikat on myös auki. Kun on niin paljon niitä turisteja sun muita. Pyhäpäivistä saa ilmeisesti ylimääräisen vapaapäivän tai sitten jonkun pienen rahallisen korvauksen.

Täällä ei myöskään tunneta mitään ylityökorvauksia. Paikallinen työsuojalaki neuvoo että suositeltu työtunti määrä on 48 tuntia viikossa, mutta sen voi ilmeisesti välttää tietyillä sopimusehdoilla ja työtehtävillä. Ravintolatyöntekijöillä lukee sopimuksessa että jotain tänne päin "vaikka 48 tuntia on suositeltu viikottainen työtunti määrä, niin sopimuksen allekirjoittanut ravintolatyöntekijä ymmärtää ettei perinteinen työmäärä sovellu ravintola-alalle ja näin ollen suostuu tekemään töitä yli suositellun määrän."



Dave teki meille jonkun vaivalloisen pasta, possu, jauheliha, mozzarella, tomaatti uunivuoan joka oli mahtavaa: Baked Ziti! Nyt meillä on tuloillaan perinteinen tölkkijälkiruoka jota keitetään puoli tuntia ja Birds custardia, jota en itse osaa valmistaa ollenkaan. Tölkkijälkiruokia alettiin tehdä sodan aikaan kun ruokaa säännösteltiin, ja sitten ne jäi vaan sinne kaupan hyllylle.


Oli ehkä lievästi liian makea tämä vanukas. Ei pystyny syömään loppuun. Dave uhkaili että kokeillaan vielä niitä kahta muuta makua: hillo ja siirappi. Sokerikooma.


Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille! Torstaina on jo joulukuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti